Obserwatorzy

czwartek, 7 marca 2013

Słodzę sobie... Czyli alternatywy dla białego cukru.

Wyobrażacie sobie poranek lub popołudnie z książką bez aromatycznej herbaty?
Nie?
Ja też nie. 

Całą jedną półkę w mojej kuchni zajmują pudełka najróżniejszych herbat. Czarna, czerwona, zielona, owocowe - chyba nie ma smaku, którym nie mogłabym się uraczyć kiedy mnie najdzie ochota.

Do niedawna używałam białego cukru. Słodziłam 1 - 2 płaskie łyżeczki. Później przestałam słodzić całkowicie, dzięki czemu poczułam prawdziwy smak herbaty i teraz uważam, że cukier go po prostu psuje. Przyzwyczaiłam się do naturalnego smaku, ale między czasie eksperymentowałam i odkryłam alternatywy dla białego cukru.

Jak zdrowiej słodzić herbatę?


  • słodzik jest to wyrób sztuczny, blisko 200 razy słodszy od cukru, który polecany jest dietetykom i osobom dbającym o linię
  • cukier trzcinowy zdrowszy od białego cukru, dodatkowo nadaje napojom (w szczególności kawie) bardzo oryginalny smak
  • melasa to wyciąg z trzciny lub z buraka cukrowego, jest w pełni naturalnym produktem o połowę słodszym od białego cukru, poza tym zawiera cukry lekkostrawne
  • korzeń lukrecji kupisz go w sklepach z naturalną żywnością. Odkrojony plasterek zalewamy wrzątkiem razem z torebką herbaty albo gotujemy z wodą, uzyskujemy w ten sposób specyficzny cukierkowy smak i aromat
  • miód wystarczy już pół łyżeczki żeby uzyskać słodkawą herbatę
  • domowy sok malinowy, truskawkowy, agrestowy... ważne, aby przyrządzać go bez dodatku cukru - owoce są naturalnie wystarczająco słodkie.

A Wy? Macie jeszcze jakieś pomysły czym zastąpić biały cukier?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz